Beszélgetés Raffaella Bondival, a Roche Magyarország új ügyvezető igazgatójával

Közel két évtized alatt a globális Roche csoport minden zugát kiismerte a magyar leányvállalat újonnan kinevezett vezetője, Raffaella Bondi, aki az egészségügyben felhalmozódott adatvagyont tartja a fenntartható egészségügy egyik kulcsának.

A személyre szabott terápia kéz a kézben jár a digitalizációval
K: Milyen átfogó változásokat hozott a pandémia egy olyan kutatás-fejlesztési orientációjú cégéletében, amilyen a Roche?

V: Mivel nálunk tényleg az innováció határoz meg szinte mindent, a digitális transzformáció felgyorsulása leginkább a napi rutin átalakulásában volt tetten érhető. Újra ki kellett találnunk, hogyan tudunk együtt dolgozni, hogy az egyéni és a közös feladatvégzéshez egyaránt megfelelőek legyenek a körülmények. Az új otthonunk, a Budapest One irodaház ideális helyszín a hibrid munkavégzéshez. Az embereknek szükségük van olyan időre, amikor valóban együtt gondolkodnak, együtt dolgoznak, mert ilyenkor egyszerűen más energiák hatnak. Az egyéni munkákhoz vannak nyugodt zugok, de ezek a feladatok akár otthonról is elvégezhetők.

K: Átalakította a céges kutatási prioritásokat a pandémia?

V: Mélységeiben nem. Nálunk hagyományosan nagy hangsúly helyeződik az onkológiára és a hematológiára, és ezen a fókuszon a járvány sem változtatott. Ahogyan az újdonságnak számító területek iránti elkötelezettségünkön sem: a gerinc eredetű izomsorvadás (SMA) és a szklerózis multiplex terén ugyanúgy haladtunk tovább az innovációkkal, ahogyan az idegtudományok más szegmenseiben vagy a ritka betegségekben. Idén jelentettük be, hogy – az eredeti terveknek megfelelően – világszínvonalú intelligens platform létesül a budaörsi farmakovigilancia-központban a gyógyszerek mellékhatásainak kutatásához.

K: A gyógyszerek ennyire meghatározók lesznek a jövő egészségügyében is?

V: Mi már rég nem azon az úton járunk, hogy a gyógyszerek működnek-e mindenkinél vagy sem. Egy betegség kezelésének az a legjobb módja, ha azt nagyon specifikusan és célzottan végezzük, ugyanis hiába viseli egy tumoros megbetegedés ugyanazt a nevet, minden beteg más-más módon él együtt vele. A Roche már az 1990-es években elkezdte azonosítani azokat a célpontokat az onkológiában, amelyeket specifikus molekulákkal lehet kezelni. Mutációkat kerestünk, ezek okozói után kutattunk. Ennek a munkának az egyik óriási eredményei az emlőrák terápiájára kifejlesztett gyógyszerek. A tüdőrák területén is hatalmas előre lépés történt: ez néhány évvel ezelőtt az egyik legrémisztőbb prognózissal rendelkező daganat volt, most azonban a kísérleteinkben ötször nagyobb túlélési esély mutatkozik. Egyszerűen azért, mert képesek vagyunk megfelelő gyógyszert adni a betegeknek azzal, hogy pontosan azonosítjuk a célpontot. A személyre szabott egészségügyi ellátás persze nemcsak a speciális gyógyszerekről szól, hanem az adatok hatékonyabb és személyre szabottabb felhasználásáról is minden egyes betegnél.

K: A digitális vívmányok mennyire segítenek személyre szabottá tenni a kezeléseket?

V: Ezek kéz a kézben járnak. Jó példa rá az egészségügyi ellátórendszerekben rejlő, elképesztő adatpotenciál. Olyan vállalatokkal működünk együtt, mint a mesterséges intelligenciát monoklonális antitestek gyógyszerkutatásának javítására használó Regeneron. De szintén jó példa a Flatironnal való együttműködésünk: ez a cég az Egyesült Államok egyik legnagyobb adathalmazával rendelkezik az elektronikus orvosi nyilvántartásokat illetően, amelynek révén 40 ezer betegről kapunk teljes képet, így kezelési eredményeket is. Magyarországra érkezve nagy hatással volt rám, hogy minden állampolgár láthatja a saját személyes egészségügyi adatait, és eldöntheti, hogy kivel akarja megosztani azokat. Ezt nagyon jó kiindulópontnak tartom, és azt vallom, hogy a személyre szabott ellátás az egész egészségügyi rendszer fenntarthatóságának alapja. Az értékalapú megközelítés természetesen arról is szól, hogyan osszuk be hatékonyan az erőforrásainkat, hogy a megfelelő gyógyszerek a megfelelő beteghez kerüljenek, elkerülendő a pazarlást.

Published undefined

Tudjon meg többet!

További történetek

Minden hír

please be aware that you are leaving this website.