Mítoszok és tévhitek a tüdőrák körül

A tüdőrák kezelése az elmúlt évtizedek során gyorsan fejlődött. Mind a diagnosztika, mind a terápia egyre precízebbé és egyre inkább egyénre szabottá vált. Mindamellett, a mai napig számos tévhit él a köztudatban a tüdőrákkal kapcsolatban és közülük sok hozzájárul a betegség méltatlan megbélyegzéséhez. Lássuk a fikció mögötti tényeket...

Tévhit

Csak a dohányzó emberek lesznek tüdőrákosok.

Valóság

A tüdőrákos esetek kb. 15%-a olyan embereknél jelentkezik, akik megelőzően sohasem dohányoztak. Ilyenkor egyéb hasonló faktorok játszhatnak közre, pl. genetika, környezeti ártalmak vagy passzív dohányzás.

Tévhit

Minden tüdőrákos beteg köhög.

Valóság

A tüdőrákos betegek többsége (>65%) panaszkodik köhögésre a diagnózis felállításakor, de sokuknál nincs jelen ez a tünet.

Tévhit

A tüdőrák egy modern betegség, ami nem létezett a dohányzás tömeges elterjedése előtt.

Valóság

A tüdőrákot 1761-ben említik először, sokkal korábban, mint ahogy a cigaretta megjelent.

Tévhit

A tüdőrák csak a tüdőket károsítja.

Valóság

A tüdőrák testszerte szétterjedhet az áttét-képződés révén. A tüdőrák gyakran ad áttétet az agyba és olyan létfontosságú funkciók elvesztését okozhatja, mint például a látás. További gyakori érintett szervek lehetnek a máj, a csontok és a mellékvesék.

Tévhit

Csak a férfiak lehetnek tüdőrákosok.

Valóság

Bár a férfiaknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki tüdőrák az életük során (14 férfiből 1-nél), a nők is magas arányban érintettek lehetnek (17-ből 1 nő).

Tévhit

Minden tüdőrák egyforma.

Valóság

A tüdőráknak nem csak egy fajtája létezik. Jelenleg két fő típusát különböztetik meg, úgymint kissejtes és nem-kissejtes tüdőrák, mindezek számos altípusával.

Tévhit

Az ember csak két tüdővel élhet, ezért a tüdőrák sebészi eltávolítása nem lehetséges.

Valóság

Szerencsére napjainkban már, a lokalizált tüdőrák esetén részlegesen eltávolított, vagy fél tüdővel is közel teljes életet lehet élni.

Tévhit

A tüdőrák csak az időseket sújtja.

Valóság

Bár a tüdőrák gyakorisága a kor előrehaladtálval nő, az újonnan felfedezett esetek és a tüdőrákban elhunytak kb. harmada 65 évesnél fiatalabb a nemzetközi adatok szerint. Az életkor szerinti gyakoriság pedig a tüdőrák különböző típusainál eltérő lehet.

Tévhit

Az áttétes tüdőrák esetében már nincs mit tenni.

Valóság

Az áttétes tüdőrák nem gyógyítható meg, de az újabb terápiás lehetőségek (célzott- és immunterápiák) révén a diagnózistól számított túlélése meghosszabbítható.

Az itt megjelenő adatok tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot. További felvilágosításért forduljon egészségügyi szakemberhez!

Published undefined

please be aware that you are leaving this website.